Welke snelheidsovertredingen zijn er en wat kunnen de gevolgen ervan zijn?

Welke snelheidsovertredingen zijn er en wat kunnen de gevolgen ervan zijn?

Wist je dat er in België in 2024 meer dan 8 miljoen snelheidsboetes zijn uitgedeeld? Snelheidsovertredingen worden zeer veel vastgesteld en dat kan niet alleen je portemonnee raken, maar ook je rijbewijs in gevaar kan brengen.

Het is van cruciaal belang te begrijpen welke snelheidsovertredingen er zijn en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.

Verschillende soorten snelheidsovertredingen

Het Belgisch verkeersrecht deelt de snelheidsovertredingen in naargelang de plaats waar ze zijn gebeurd, namelijk binnen of buiten de bebouwde kom.

Wat houdt dit precies in?

Binnen de bebouwde kom.

Indien je binnen de bebouwde kom betrapt wordt met minder dan 30km/u boven de toegestane limiet, ontvang je een minnelijke schikking van 53 euro. Daar komt een bedrag van 11 euro per kilometer dat je te hard reed bovenop.

Wanneer de minnelijke schikking niet wordt betaald, volgt er een dagvaarding.

Als je meer dan 30km/u te snel reed, zijn de gevolgen veel zwaarder. Niet enkel is de boete hoger (van 80 euro tot en met 4000 euro), het Openbaar Ministerie zal je dagvaarden en een verval van het recht tot sturen (het zogenaamd rijverbod) vorderen. Eventueel moet het praktisch of theoretisch rijexamen opnieuw worden afgelegd voordat je je rijbewijs terug krijgt. 

Buiten de bebouwde kom. 

Buiten de bebouwde kom ligt de grens iets hoger, namelijk 40 km per uur. Onder de 40 onder de toegestane snelheidslimiet levert een boete op van 53 euro meer 6 euro per kilometer je te hard reed. 

Boven de grens van 40 km per uur te hard volgt er een dagvaarding en bedraagt de boete minstens 80 euro en maximaal  4000 euro. Ook zal het Openbaar Ministerie een rijverbod vorderen en is  het terugkrijgen van het rijbewijs eventueel afhankelijk van het slagen op het theoretisch en/of het praktisch examen.

Word je gedagvaard? 

Zoals hierboven uitgelegd, resulteren sommige snelheidsovertredingen steeds in een dagvaarding om voor de politierechter te verschijnen.

Hierbij is juridische bijstand essentieel.

Advocatenkantoor Lambrichts staat we klaar om je te adviseren en te ondersteunen. De deskundigheid   helpt je door het juridische proces met een gepersonaliseerde aanpak die gericht is op het behalen van een gunstig resultaat.

Wil je meer weten over hoe snelheidsovertredingen jouw situatie kunnen beïnvloeden of heb je juridische bijstand nodig? Neem contact op met Advocatenkantoor Lambrichts via info@advocaatlambrichts.be of bel +32 (0)89 76 45 55. We staan voor je klaar met heldere communicatie en doelgericht advies dat aansluit bij jouw specifieke behoeften.

In de kijker

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

Advocatenkantoor lambrichts

Juridisch advies nodig?

Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' kan u rekenen op correcte juridische adviesverlening.
Maar soms is een gerechtelijke procedure onvermijdelijk dan wel noodzakelijk. Ook dan staan we u met raad én daad bij.

Contacteer Ons